De SEO tools van Google
Wanneer je aan de slag gaat met SEO, zoekmachine optimalisatie is er een aantal tools wat je kunt gebruiken. Deze tools of gereedschappen maken met name het onderzoek doen naar keywoorden, scores en andere zaken wel erg handig en nemen je veel tijd uit handen. In dit artikel wil ik je de belangrijkste SEO tools van Google laten zien. Natuurlijk noemen ze dit bij Google geen SEO tools, maar je kunt ze wel degelijk gebruiken voor goed keywoorden onderzoek.
Het werken met deze tools is een vak apart en zou in aparte artikelen uitgewerkt kunnen worden. Dit artikel is met name bedoeld als kennismaking.
1. Google Adwords
Het is misschien wat minder voor de hand liggend, maar Google Adwords (https://adwords.google.com/o/Targeting/Explorer?__u=1000000000&__c=1000000000&stylePrefOverride=2#search.none!ideaType=KEYWORD&requestType=IDEAS) geeft je een schat aan informatie als het op SEO aankomt. Google is ‘s werelds grootste zoekmachine en heeft dus als beste in kaart waar mensen naar zoeken en waar ze dan vandaan komen en naar toe gaan.
Minder relevant zijn de prijzen die bij de resultaten horen, maar de andere zaken kunnen van grote invloed zijn op het maken van een goed onderzoek.
Een voorbeeld: Zoekwoord Colberts.
Dit zoekwoord voer je in en je krijgt een lange lijst aan resultaten
Je ziet in de eerste rij welke combinaties van zoekwoorden interessant zijn om verder op in te zoomen. Bijvoorbeeld colbert heren, blauw colbert en linnen colbert. In de tweede rij zie je hoe groot de concurrentie is op dit gebied. In de derde rij zie je hoeveel er wereldwijd op dit woord gezocht wordt. In de laatste rij zie je dit aantal, maar dan voor de Nederlandse markt (in het geval van dit voorbeeld althans).
Je kunt nu zoekmachine optimalisatie nauwkeuriger maken door je niet op een breed zoekwoord te richten, maar juist op een specifieker zoekwoord. Weliswaar heeft dit minder bezoekers, maar deze bezoekers zijn makkelijker te bereiken omdat er minder concurrentie is.
Zeker als je ook nog eens gaat filteren op de hoeveelheid concurrentie. Hou echter wel in gedachten dat de resultaten gericht zijn op adverteren en niet helemaal optimaal zijn voor SEO onderzoek. Natuurlijk levert het wel de meest nauwkeurige resultaten op die er momenteel gratis beschikbaar zijn.
2. Google webmastertools
Google doet nog veel meer, ze hebben voor webmasters een aparte toolbox gemaakt. Je zult begrijpen dat deze toolbox erg veel interessante informatie kan opleveren. Deze toolbox, ‘webmasterhulpprogramma’ genaamd is specifiek voor je eigen website. Je krijgt er informatie uit die gaat over verzamelde gegevens van jouw website.
Die gegevens wordt gehaald uit wat jij aanlevert. Je zult je website dus moeten aanmelden voor de webmaster toolbox. Dit kan vanuit je eigen Google account. Klik op producten en meld je aan (of geef een zoekopdracht in Google naar ‘webmasterhulpprogramma’).
Je moet vervolgens, aan de hand van een scriptje aantonen dat de site ook daadwerkelijk jouw site is.
Daarna heb je toegang (zeker na een wat langere periode), tot heel wat interessante informatie. Bijvoorbeeld het onderdeel Verkeer > Zoekopdrachten geeft je inzicht in de zoekwoorden die bezoekers nu al gebruiken. Door deze informatie kun je pagina’s die deze zoekwoorden bevatten verbeteren en sterker maken waardoor ze hoger in de zoekresultaten zullen verschijnen (en dat is toch wat we willen).
3. Google analytics
Als derde, nog een Google product. Analytics. Dit product is naar mijn idee een must voor iedere website. Met Google analytics kun je terugvinden waar bijvoorbeeld een bezoeker op binnenkomt, maar ook waar deze weer weggaat. Het gaat hier om een zogenaamd trackpad. Wat doet een bezoeker precies? Welke woorden worden gebruikt en heeft dit effect voor de tijd die ze dan op de betreffende pagina blijven. Deze misschien wat minder voor de hand liggende SEO tool kan je antwoord geven op alle vragen die je hebt over de bezoekers.
En je bezoekers vormen uiteindelijk de groep waar je het voor doet. Komt een bezoeker namelijk binnen op je website met het zoekwoord ‘linnen colbert’ en blijkt dat deze bezoeker gemiddeld maar 23 seconden blijft en geen andere pagina’s bezoekt, dan wordt het hoog tijd om actie te ondernemen. Niet door linkbuilding, maar door de effectiviteit van je pagina te verbeteren. En dat heeft weer een positief effect tot gevolg voor je linkbuilding!
The post SEO Tools appeared first on De Linkbuilder.